Wat is het verschil tussen een podoloog en een podotherapeut?

De podotherapeut is het enige beroep in de voetengezondheidszorg, dat via artikel 34 van de wet BIG een opleidingstitel bescherming geniet. Dit op basis van een erkende HBO-diploma na het voltooien van de 4-jarige bachelor opleiding. Het deskundigheidsgebied van de podotherapeut is ook in de wet omschreven. Het is dus een erkenning door de overheid van de bekwaamheden en de deskundigheid van de podotherapeut. De podotherapeuten hebben net zoals de andere beroepen, die in de wet BIG worden genoemd, een eigen kwaliteitsbeleid met de daaraan verbonden registratie. De NVvP heeft deze registratie ondergebracht bij het Kwaliteitsregister Paramedici, dat onafhankelijk van de vereniging de criteria bewaakt. Het niveau van deze (her)registratie ligt beduidend hoger dan van de wettelijke BIG registratie ( niveau van beginnende beroepsbeoefenaar).

Iedereen mag zichzelf podoloog noemen. Er zijn podologen die hiervoor een opleiding/cursus hebben gevolgd. Maar ook iemand die kant-en-klare zolen verkoopt mag zichzelf podoloog noemen. Ook de beroepen podokinesioloog, podoposturaaltherapeut en podoorthesioloog zijn geen beschermde titels.

Mijn likdoorn geeft, na het verwijderen door de pedicure, binnen drie weken al klachten. Is hier iets aan te doen?

Een likdoorn ontstaat door wrijving en druk. De podotherapeut spoort hiervan de oorzaak op. De oorzaak kan onder andere liggen in de teenstand, voetstand, en nagelvorm. Maar schoeisel is ook een grote oorzaak! Nadat de oorzaak bekend is, kan een therapie toegepast worden om de druk op te heffen. Op deze manier komt de likdoorn niet of minder snel terug.

Heb ik nog steeds een verwijzing nodig voor een bezoek aan de podotherapeut?

Podotherapie Heiloo is gecertificeerd voor Directe Toegankelijkheid Podotherapie, dit houdt in dat u geen verwijzing meer nodig heeft om naar de podotherapeut te gaan. Echter, het is voor de podotherapeut dan wel wettelijk verplicht eerst een screening te doen om te bepalen of er een indicatie bestaat voor Podotherapie, dit vervangt de schriftelijke verwijzing van de (huis)arts. Deze screening wordt tijdens het eerste onderzoek uitgevoerd.

Wat neem ik mee bij mijn eerste onderzoek?

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Uw verzekeringspasje
  • Schoenen die u veel draagt
  • Een verwijsbrief (als u niet via Directe Toegangkelijkheid Podotherapie komt)

Heb ik een verwijzing nodig voor een voetbehandeling bij de pedicure?

Nee, tenzij u diabetes en/of reuma heeft. Met een verwijzing krijgt u veelal de pedicurebehandeling vergoed.

Wordt de factuur rechtstreeks bij mijn zorgverzekeraar gedeclareerd?

Wanneer u aanvullend verzekerd bent bij UVIT (Univé, VGZ, IZA en TRIAS) declareren wij de factuur rechtstreeks.

In andere gevallen declareren wij de factuur aan u, wij stellen het op prijs wanneer u de factuur direct kunt voldoen. Bij voorkeur per PIN.