Een podotherapeut heeft verschillende therapieën tot zijn beschikking:

het vervaardigen van podotherapeutische zolen

podotherapeutische_zool001Indien er sprake is van een afwijkende stand of beweging van de voeten kunnen podotherapeutische zolen vervaardigd worden. Deze soepele zolen worden in de schoen gelegd en zorgen voor een andere functie van de voeten en/of een andere drukverdeling onder de voeten.

Door de keuze uit een grote verscheidenheid aan materialen kan de zool individueel worden vervaardigd, aangepast op uw klacht en/of activiteit (zoals hardlopen etc.) De podotherapeutische zolen worden vervaardigd met behulp van een computergestuurde driedimensionale-scan, het ParoContour ®-systeem. Met dit systeem wordt een driedimensionale foto van de voet gemaakt. Het legt de echte vorm van de voet vast, al dan niet op de juiste manier geplaatst. Hierdoor krijgt de uiteindelijke zool een perfecte pasvorm. Alleen de scan is niet voldoende om een corrigerende zool te kunnen maken. Door middel van een computerprogramma wordt de scan aangepast. Welke aanpassingen nodig zijn voor een optimaal werkende zool is nog steeds niet met computers te bepalen, hiervoor blijft de kundigheid van de podotherapeut essentieel.

valgus004valgus001

Op de foto’s rechts ziet u een voorbeeld van de correctiemogelijkheid van de podotherapeutische zolen.

Beide hielen staan naar binnen gekanteld. Rechts worden de hielen vrijwel geheel gecorrigeerd door de podotherapeutische zolen.

het vervaardigen van orthese (teenstukjes)

Orthese 002Indien een teen een afwijkende stand heeft kan dit snel problemen geven in de schoen. Een klauwteen bijvoorbeeld veroorzaakt vaak likdoorns bovenop de tenen. Een orthese (teenstukje) is een hulpmiddel van siliconen dat direct op de voet gemaakt wordt. Het kan er voor zorgen dat de tenen tijdens het lopen rechter blijven en niet verder kunnen vergroeien (corrigerende werking). Ook kan een orthese een beschermende werking hebben, denk hierbij aan een likdoorn tussen de tenen, of schurende plekjes op tenen waarvan de stand niet meer gecorrigeerd kan worden.

het toepassen van orthonyxie (nagelbeugel)

nagelbeugel003Een te grote kromming van de nagel kan ervoor zorgen dat de nagelrand in de nagelwal geduwd wordt. Middels een instrumentele behandeling kan de nagelwal vrijgemaakt worden. Een nagelbeugel kan hierna de nagelvorm (gedeeltelijk) corrigeren. De nagelbeugel corrigeert de nagel tijdens het groeien, zodat het probleem niet opnieuw optreedt.

het toepassen van onychoplastie (nagelprothese)

Wanneer een nagel gedeeltelijk of geheel los heeft gelaten heeft deze begeleiding nodig bij het groeien. In sommige gevallen wordt de nagel naar het uiteinde toe aangebouwd, zodat deze niet in de huid groeit. Deze aanbouw noemt men een onychoplastie.

het toepassen van vilttherapieën

Pijnlijke drukplekken of wonden kunnen met vilt direct ontlast en beschermd worden. Deze therapievorm wordt vaak gebruikt in afwachting van een definitieve therapie.

het toepassen van verbanden en tapings

taping001OLYMPUS DIGITAL CAMERAOm directe pijnverlichting te geven kan er een taping aangebracht worden, waardoor een pees of spier direct ontlast wordt. Dit is veelal een tijdelijke oplossing in afwachting van de definitieve therapie. De witte sporttape wordt voornamelijk gebruikt om te fixeren.

Tegenwoordig wordt er vaker de medical taping toegepast. Dit is elastische tape, waarbij de bewegingen van de spier ondersteund worden.

het uitvoeren van een instrumentele behandeling

Een instrumentele behandeling wordt ook wel een voetbehandeling genoemd. Indicaties voor een instrumentele behandeling zijn bijvoorbeeld ingegroeide nagels, pijnlijke likdoorns, overmatige eeltvorming en wondbehandeling.

Wanneer de instrumentele behandeling van het verwijderen van likdoorns en eelt door de pedicure gedaan kan worden, zal de patiënt naar de pedicure doorverwezen worden.

het uitvoeren van een wondbehandeling (bijvoorbeeld bij diabetespatiënten)

Bij patiënten met reuma en diabetes (suikerziekte) kunnen wonden aan de voeten voorkomen. De wonden genezen vaak moeilijk door een slechte doorbloeding of de aanwezigheid van drukplekken. De podotherapeut behandelt de wond door het dode weefsel om de wond weg te halen en de wond drukvrij te leggen zodat deze voldoende rust krijgt om te genezen.

screening van de diabetische voet

Een specialistisch onderzoek van de diabetische voet. Er wordt gekeken naar gevoelsveranderingen, huidveranderingen en standsveranderingen. Deze veranderingen kunnen een risicofactor zijn bij de diabetische voet. Screening van de diabetische voet behoort ieder jaar plaats te vinden, bij een risicovoet iedere drie maanden.

Hierbij wordt er samengewerkt met verschillende praktijkondersteuners en diabetesverpleegkundigen, zij voeren ook screeningen van de diabetische voet uit.

Naar aanleiding van de screening van de diabetische voet, zullen voetverzorgings- en schoenadviezen gegeven worden. Indien nodig wordt een therapie toegepast.

het geven van schoenadviezen

Een goed passende en functionele schoen speelt een zeer belangrijke rol. Schoenen worden bij het onderzoek bekeken en beoordeeld. Soms kan een schoenadvies op zich al voldoende zijn. Wanneer een andere therapie toegepast wordt, hoort hier vrijwel altijd een schoenadvies bij.

het toepassen van schoenmodificaties

Een schoenmodificatie is een (kleine) aanpassing in een schoen.

het geven van voorlichting (om klachten te voorkomen)

Na het onderzoek kunnen verschillende adviezen meegegeven worden over bijvoorbeeld het verzorgen van de voeten, bepaalde oefeningen en passend schoeisel.

Algemeen geldt dat een podotherapeutische behandeling erop is gericht om de functie van de voet te behouden en bij voorkeur te verbeteren om klachten te voorkomen of te behandelen.